SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL

MIÉRT EGYADAGOS TASAKBAN KAPHATÓ A PERFORMANCE SETE ITALPOR?

2021.05.01 13:32

Lássuk, hogy az EthicSport miért előre kikalibrált egységadagokban (22 g-os tasakokban) csomagolja a kiskereskedelmi forgalomban lévő Performance Sete hipotóniás italporait:

A vízben oldható különféle sportitalok helyes kiválasztásán túl fontos, hogy azokból a sportoló a termék csomagolásán feltüntetett mennyiségű italport, az ugyancsak a csomagoláson feltüntetett mennyiségű folyadékban oldja fel.

Miért?

Többször is hallottam már sportolók között elhangozni hasonló párbeszédeket:

„Versenyek előtt az előírt egy tasak helyett én inkább két tasakot oldok fel a kulacsomban, mert az így képződő sűrűbb oldat jobban pótolja majd az elvesztett ásványi anyagokat és folyadékot.”



Vegyünk egy példát:

Egy kiskanálnyi konyhasó 500 ml-es kulacsban való feloldásával keletkező oldat koncentrációját vegyük 1 egységnek. Ha ugyanebben a kulacsban egy helyett két kiskanálnyi sót oldunk fel, akkor az újonnan keletkező oldat koncentrációja értelemszerűen sokkal magasabb lesz. Mivel az oldatok ozmózisnyomása egyenesen arányos a bennük oldott anyagok koncentrációjával, ezért a második oldat esetében annak az ozmózisnyomása is nagyobb lesz az elsőnél. Az eltérő értékek miatt az oldatok rehidratáló tulajdonságai is különbözőek lesznek: a nagyobb koncentrációjú oldat gyomorból való kiürülési ideje megnő, felszívódása a szervezet számára sokkal több időt igényel majd. Az ital ozmolaritásának értékéből következtetni lehet a folyadék gyomorból való kiürülési idejére és arra, hogy a szervezetet mennyire veszi igénybe annak a bélrendszeren át történő felszívódása. Az összetevők tulajdonságai alapján változik az ital energiaértéke, az inzulinválasz kiváltására való képessége, a rehidratációs képessége és a gyomorból való kiürülésének sebessége.

Az ideális sportitalnak a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

- mérsékelt energiatartalommal bír

- erős a rehidratáló képessége

- gyomorból való kiürülésének, valamint bélrendszerből történő felszívódásának sebessége gyors

Összefoglalva tehát: a vízben oldható étrend-kiegészítők csomagolásán feltüntetett alkalmazási mód betartásával könnyedén elkerülhető a túl nagy koncentrációjú oldatok készítése. A sportolók számára készült étrend-ki egészítők piacán már számos olyan megbízható gyártót találni, amelyek jól bekalibrált termékei valóban hozzásegítik a sportolót a jobb eredmények eléréséhez.

Forrás: www.ethicsport.it