SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL

VALÓBAN LÉTEZIK-E IZOTÓNIÁS GÉL VAGY CSAK EGY JÓL CSENGŐ REKLÁMSZLOGENRŐL VAN SZÓ?

2021.05.01 13:53

Izotóniás energia gél, avagy a jól csengő reklámszlogen?

Az internet böngészése közben biztosan sokan találkoztatok már a fentebb is említett izotóniás energia gél jelzővel. De biokémiailag létezik-e valójában ilyen energia gél?

A folyadékokat attól függően, hogy mekkora a bennük található oldott anyagok koncentrációja három csoportba lehet sorolni: hipotóniás, izotóniás és hipertóniás. A három közül a legkisebb koncentrációjú oldat a hipotóniás (ozmolaritása 280 mosm/l alatti). Utána következik az izotóniás oldat, aminek koncentrációja megegyezik a vérben található oldott anyagok koncentrációjával (ozmolaritása 280-320 mosm/l között van). Az izotóniás oldat szénhidrát tartalmára vonatkoztatva leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy egy ilyen ozmolaritású oldat 100 milliliterenként 4-8% szénhidrát tartalommal-, azaz 4-8 g szénhidrát / 100 ml rendelkezik.

A jól csengő reklámszlogen pedig itt, azaz az "izotóniás energia gél" jelzőnél bukik meg! Hiszen ahhoz, hogy egy ilyen jelzővel ellátott 60 ml-es energia gél koncentrációja valóban izotóniás legyen tasakonként csak 2,4 g (60 ml x 0,04) szénhidrátot tartalmazhatna. Valójában a piacon lévő hasonló kiszerelésű energia gélek pedig több mint 20 g szénhidrátot tartalmaznak tasakonkén, tehát koncentrációjuk nem izotóniás, hanem hipertóniás (ozmolaritása 320 mosm/l feletti).


Végezetül jó tanácsként javasoljuk, hogy bármilyen energia gélről is legyen szó, azok felszívódásának megkönnyítése érdekében fogyasztásuk után mindig célszerű pár korty tiszta vizet is fogyasztani.

Forrás: www.ethicsport.it