SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL

TERMÉKÖSSZEHASONLÍTÁS: SUPER DEXTRIN (por és gél) VS SUPER DEXTRIN BOOST (gél)

2022.08.24 12:04

Mi a különbség a Super Dextrin (por és gél) és a Super Dextrin Boost szénhidrátpótló termékek között?

Super Dextrin (vízoldható por)

Az EthicSport legelső Super Dextrin elnevezésű szénhidrátpótló készítménye a 700 g-os kiszerelésű (14 adag), vízben kiválóan oldódó porállagú termék volt. Innovatív összetételének köszönhetően egy szabadalmaztatott készítményről (Patent Pending) van szó. A Super Dextrin speciális összetétele a Cluster Dextrin® (HBCD=többszörösen elágazó láncú ciklikus dextrin), a PalatinoseTM (izomaltulóz) és az eltérő dextróz ekvivalens maltodextrinek (DE6 és DE18) közti együttműködést használja ki. A többszörösen elágazó láncú ciklikus dextrin (HBCD) és a 6-os dextróz ekvivalens maltodextrin szinergens hatásának köszönhetően az alacsony ozmózisnyomású oldat gyomorból való kiürülése gyors és hatékony. Az eltérő molekulaszerkezetű szénhidráttartalma miatt a Super Dextrin az energiát időben fokozatosan szolgáltatja, hozzájárul a szervezet energiaraktárainak szintentartásához.  Nem tartalmaz koffeint, gluténmentes és dopping free tested.  

A Super Dextrin por alkalmazását rövidebb időtartamú, a sportág jellegéből adódóan frissítési lehetőségek nélküli sportszámok esetén sportolás előtti szénhidrát- és folyadékfeltöltése ajánljuk. Hosszabb ideig tartó sporttevékenységeknél, ahol sportolás közben a sportoló a frissítést is meg tudja magának oldani (pld kulacsból vagy camelback-ból), akkor a sportolás közbeni szénhidrát- és folyadékpótlásra ajánljuk a terméket.

A gél állagú Super Dextrin készítményekhez képest a vízoldható termék előnye, hogy oldott állapotában az alacsony ozmózisnyomású oldat (hipotóniás) gyomorból való kiürülése gyorsabb és hatékonyabb egy gélhez képest. Egy adagja (50 g por + 5-6 dl víz) 47 g szénhidrátot (kb. 2 átlagos gélnek megfelelő adag) tartalmaz. Fogyasztásakor a sportoló biztos lehet benne, hogy ezt a szénhidrátmennyiséget annak leggyorsabb felszívódásához szükséges mennyiségű és ozmolaritású (hipotóniás) oldat formájában vitte be a szervezetébe. A másik előnye, hogy a porból készült hipotóniás oldat csaknem teljesen semleges ízű, ezért azt érzékeny gyomrú sportolóknak is nyugodt szívvel ajánljuk. A gélek többsége valamilyen módon (természetes összetevőkkel vagy különféle aromákkal) ízesített, amit hosszabb versenyek esetén nem mindenkinek tolerál a gyomra. Továbbá ha elfogyasztásukat követően a gélekre nem isszuk rá a felszívódásukhoz szükséges mennyiségű tiszta vizet, akkor azok gyomorbántalmakat, esetleg hasmenést is okozhatnak.  A gélekhez képest a Super Dextrin por egyedüli „hátrányaként” az oldott formátuma miatti térfogatigényét lehet csak megemlíteni: 1 adag, azaz 50 g por oldásához 5-6 dl vízre van szükség, ami 1 db kulacsnak felel meg.

Super Dextrin (energia gél)

Nem sokkal a por állagú és semleges ízű Super Dextrin piacra kerülését követően, annak szabadalmaztatott összetételét felhasználva hozta létre az EthicSport az energia gél kiszerelésű Super Dextrint narancs és alma-citrom ízekben. A gél is koffein- és gluténmentes, illetve doppingmentességre bevizsgált termék. A benne található szénhidrátkeverék megegyezik a por állagú termék összetételével, de ozmoralitását tekintve a gél egy ízesített hipertóniás készítmény. Magyarul a benne lévő oldott anyagok aránya jóval „sűrűbb” a hipotóniás ozmolaritású Super Dextrin oldathoz képest. A gél egységkiszerelésének köszönhetően (1 tasak = 27 g szénhidrát) a sportoló edzés vagy verseny közben könnyebben tudja követni a személyre szabott frissítési tervében előírtakat, azaz hogy hol, mikor és mennyi szénhidrátot kell pótolnia. Mint minden, sportolás közben elfogyasztott gélre, a Super Dextrin gélre is igaz és fontos információ, hogy tiszta vizet kell utána inni. Sportolás közben ugyanis az a cél, hogy a gyomortartalmat mindig megpróbáljuk legalább izotóniás ozmolaritáson tartani, vagy arra visszahígítani.

A Super Dextrin energia gélt az EthicSport más energia géljeihez (Energia Rapida Prof. és Malto Shot End., Super Dextrin Boost)viszonyítva egy hosszabb sporttevékenység esetén az első elfogyasztandó gélnek szoktuk javasolni, mert a többi gél összetételéhez képest a Super Dextrin gélben jóval nagyobb arányban vannak jelen a lassabb felszívódású közepes- és hosszú láncú szénhidrátok.

Super Dextrin Boost (energia gél)

A pár hete piacra került legújabb Super Dextrin energia gél, a Boost összetételét tekintve inkább hasonlít az Energia Rapida Professional gélekre, mint a korábbi Super Dextrin készítményre. A Boost gél a többi Super Dextrin termékhez képest kevesebb, ugyanakkor egy sokkal gyorsabban felszívódó szénhidrátkeveréket tartalmaz: emiatt alkalmazását közepes időtartamú versenyek felénél, hosszabb versenyeknél pedig azok utolsó harmadában javasoljuk, amikor az elcsigázott sportolónak még egy gyorsan ható utolsó nagy energizáló- és stimuláló löketre van szüksége. Szénhidrát összetételén túl a Boost még abban is különbözik a korábbi Super Dextrin termékektől, hogy adagonként 50 mg koffeint és 50 mg béta-alanint is tartalmaz.

Forrás: www.ethicsport.it