SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL

MELYEK AZ ELÁGAZÓ LÁNCÚ AMINOSAVAK (BCAA), MIKOR CÉLSZERŰ AZOKAT ALKALMAZNI?

2023.02.02 12:51

Az elágazó láncú aminosavak (BCAA, azaz Branched Chain Amino Acids) csoportját három, az esszenciális aminosavak közé is tartozó aminosav alkotja: az L-leucin, az L-valin és az L-izoleucin.

Az esszenciális aminosavak (8 db) minden, a szervezetünk számára létfontosságú biológiai folyamatban részt vesznek. Azért nevezzük őket esszenciálisnak, azaz nélkülözhetetlennek, mert szervezetünk a többi aminosavtól eltérően ezeket egyedül nem képes előállítani, így azokat különféle külső forrásokból kell bevinnünk.

Az elágazó láncú aminosavakról

A BCAA-k túlnyomó részét szervezetünk a fehérjék-, illetve a különféle szövetek felépítéséhez (köztük az izomszövetek felépítéséhez is) használja fel. Az izomzatunk 35 %-a áll elágazó láncú aminosavakból.

A leucin segít fokozni a fizikai teljesítőképességet: javítja az állóképességet, azzal, hogy jelentős mértékben növeli az izomfehérjék termelését, így késlelteti az intenzív fizikai aktivitás okozta izomleépülést.

A valin nitrogént biztosít, mely segíti az alanin és glutamin aminosavak képződését az izmokban.

Az izoleucin szabályozza a vércukorszintet, növeli a szervezet energiaszintjét és kulcsszerepet játszik az oxigén testen belül történő szállításában, ami az izomregeneráció miatt fontos.

A BCAA-k más aminosavakkal ellentétben nem a májban, hanem közvetlenül az izmokban bontódnak le. Egyik fontos tulajdonságuk, hogy a BCAA-ból szervezetünk glutamint is képes szintetizálni erősítvén így küzdelmét a sportolás után a nem megfelelő tápanyagbevitel esetén kialakuló katabolikus (lebontó) folyamatokkal szemben.

Mikor célszerű alkalmazni az elágazó láncú aminosavakat?

A BCAA-k szedésének tervezését és mennyiségét több tényező is befolyásolhatja. Például nagymértékben függenek az adott sportágtól, illetve a sportoló terheltségi állapotától.

Sportolás előtti alkalmazás

A BCAA-k sportolás előtt kb. 2 órával történő bevitelével a fizikai aktivitás alatt kialakuló katabolikus-, azaz izomlebontó fázist tudjuk kiküszöbölni. Több gyártó elágazó láncú aminosav készítménye is tartalmaz béta-alanin-t, egy nem esszenciális aminosavat, amely növeli az izmok karnozinkoncentrációját. A megnövekedett karnozinkoncentráció hatására a fáradtságküszöb jócskán kitolható, de a karnozin segítségével a felszaporodó tejsav okozta égető érzés is csökkenthető izmainkban.

A csak BCAA-t tartalmazó termékek sportolás előtti alkalmazása kiváltható (helyettesíthető) sportágspecifikusan (állóképességi-, vagy  dinamikus sportokhoz) fejlesztett,  a sportoló szervezetének a fizikai aktivitás előtti feltöltésre szolgáló termékekkel. Ezek a termékek az elágazó láncú aminosavakon kívül számos, a sportoló teljesítményét támogató összetevőt is tartalmaznak, mint például:

  • eltérő felszívódási sebességű komplex szénhidrátkeveréket a glükóz folyamatos véráramba kerüléséért,
  • elektrolitokat (Ca, Mg és K) a normális izomműködésért, az izomgörcsök ellen,
  • glükogenetikus aminosavakat: oxidatív dezaminálásukból a szénhidrát anyagcserében glükóz szintetizálódik,
  • B-vitaminokat a fáradtságérzet csökkentéséért,
  • L-acetil-karnitin-t, ami segíti az energianyerésre szolgáló zsírsavak szállítását.

Alkalmazásuk a sportolás megkezdése előtt kb. 20-30 perccel javasolt.

Sportolás közbeni alkalmazás

A kifejezetten hosszú ideig tartó sporttevékenységek (ultrafutás, Iron Man, stb.) esetén az izomzatot károsító lebontó folyamatok ellen a fizikai aktivitás ideje alatt is célszerű a sportoló frissítési tervét elágazó láncú aminosavakkal kiegészíteni. Mivel ilyenkor terhelés közben kell a szervezetbe bejuttatni a BCAA-t, ezért a tablettás termékek helyett válasszuk inkább a vízoldható készítményeket. A vízoldható BCAA készítményeknek további előnye, hogy az azokból a használati útmutatójuk szerint elkészített oldat akár más, például a kulacsba szánt hipotóniás sportitallal is elegyíthető.  

Sportolás utáni alkalmazás

A sportolás közvetlen befejezését követő 20-30 percen belül (ilyenkor legaktívabbak a szervezet visszapótló folyamatai) komplex regeneráló készítményeket alkalmazzunk, mert az ilyen jellegű termékekkel (kisebb mennyiségben, de ezek is tartalmaznak BCAA-t) tudjuk szervezetünket leggyorsabban és leghatékonyabban szénhidráttal, különféle aminosavakkal, vitaminokkal és elektrolitokkal visszatölteni. A csak tiszta BCAA tartalmú termékeket leghamarabb a sportolás után legalább 1 órával alkalmazzuk: a szervezet anabolikus (építő) folyamatai ekkor a leghatékonyabbak.

Este, lefekvés előtti alkalmazás

Mivel a BCAA tartalmú készítmények hatékonyságának egyik alapvető követelménye a kúraszerű rendszeresség, ezért esti, azaz lefekvés előtti alkalmazását is javasoljuk hiszen éjszaka készül fel szervezetünk a következő napra, az építő folyamatai is az elalvást követő néhány órában a leghatékonyabbak.

Napi ajánlott BCAA beviteli mennyiség

A BCAA napi maximális beviteli értékére vonatkozó vizsgálatok elég ritkák, de tudományos tanulmányok napi 15-35 g BCAA beviteli értéket mindenki számára biztonságosnak ítélnek meg. Ettől eltérni csak és kizárólag orvosi, sportorvosi konzultációt követően érdemes: pld az extrém terhelés alatt lévő profi sportolók esetében.

Az EthicSport készítményeiben az elágazó láncú aminosavak nagyon könnyen felszívódó-, illetve kiváló biológiai hasznosulású formában találhatóak meg, melyeket azok metabolizmusát támogató különféle metabolikus kofaktorokkal is társítanak.